19 Mayıs 2024

"Pozitif Vaka Sayısı Yüksek Olan Gaziantep'te Esnek Çalışmaya Neden Geçilmiyor?

Büro Memur-Sen Gaziantep Şube Başkanı Hanifi Borazan,  COVID-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler" başlıklı 2020/11 sayılı genelge Resim Gazete’de yayımlandığını söyledi. 

haber/Photo_1599750074884.jpg

Büro Memur-Sen Gaziantep Şube Başkanı Hanifi Borazan,  COVID-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler" başlıklı 2020/11 sayılı genelge Resim Gazete’de yayımlandığını söyledi. 

Genelgeyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Büro Memur-Sen Gaziantep Şube Başkanı Hanifi Borazan, sözlerini şöyle sürdürdü; "COVID-19 salgınının ülkemizde yayılmasının en aza indirilmesi amacıyla, bu salgınla mücadeleyi ve salgının etkilerinin azaltılmasına yönelik faaliyetleri zafiyete uğratmama ve kamu hizmetlerini aksatmama şartıyla; Çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilir denilmektedir. COVID-19 pandemisi ile mücadele kapsamında; Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda Koronavirüs (COVID-19) salgınının toplum sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltarak sosyal izolasyonun mutlak şekilde sağlanması hayati derecede öneme haizdir." 

Borazan, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre Gaziantep ilimizde vaka sayılarının da yüksek olduğu göz önünde bulundurularak kamu kurum ve kuruluşlarının dönüşümlü veya esnek çalışmaya geçmesi, dönüşümlü çalışma için kurum personellerini iki guruba ayırarak 5’er günlük(birer hafta) süre ile dönüşümlü çalışmanın uygulanması ve Covid-19 tedbirleri kapsamında gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.İlimizde bir kaç kurumda esnek çalışmaya geçildi. Ancak esnek çalışmaya geçmeyen diğer kamu kurum ve kuruluşlarında da bir an önce esnek çalışmaya geçilmesi büyük önem arzetmektedir" dedi.

Kamu kurum ve kuruluşlarında 1 Haziran itibariyle esnek çalışmanın sonlandırılması ile birlikte kamu çalışanlarında pozitif vaka sayısı ilimizde gün geçtikçe artış gösterdiği kaydeden Hanifi Borazan, "Pozitif vaka sayısının artması ile birlikte personellerin evlerindeki yaşlı anne baba ve ailelerine hastalığı bulaştırma korkusu hasıl olmuştur. Gaziantep ilimizde ki kamu kurum ve kuruluşlarında personel eksikliği ifade edilerek dönüşümlü çalışma gerçekleşmediği takdirde Covid-19 pozitif vaka sayısının çalışanlar arasında daha hızlı bir şekilde yayılması ve halihazırda çalışan personelin iş göremez hale gelmesi demektir. Ve önümüzdeki günlerde daha büyük sıkıntılar doğuracaktır. Esnek çalışma veya dönüşümlü çalışmaya geçildiği taktirde ise ilgili birimlerde çalışan personelin bulaş riski %50 oranında düşecektir aynı zamanda personellerin daha verimli çalışmaları sağlanmış olacaktır" dedi. 

Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile kamu kurumlarında esnek çalışmaya geçilmesi gerektiğini ifade eden Hanifi Borazan, "Buna rağmen vaka sayısı ve bulaş riski yüksek olan ilimizde halen esnek çalışma veya dönüşümlü çalışmaya neden geçilmemiştir.Covid-19 bulaş riskinin azaltılması ve alt seviyelere düşürülmesi için bir an önce kamu kurum ve kuruluşlarımızda esnek çalışma, uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışma sistemi getirilmelidir. Ayrıca Corona virüs salgınından ilimizi, vatandaşlarımızı, kamu çalışanlarımızı korumak ve salgının yayılmasını önlemek amacıyla Koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerden olan kamuda çalışanlara Mart ayı itibari ile uygulanmaya başlanan serbest kıyafet uygulamasının 15 Eylül itibariyle de devam ettirilmesi gerekir" şeklinde konuştu. 

Hanifi Borazan, son olarak "Yine Covid-19 ile mücadele kapsamında Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda İçişleri Bakanlığımızın 81 ile göndermiş olduğu yeni genelge ile bulaş riskinin azaltılması için bir çok yeni tedbirler alınmıştır. Gaziantep ilimizde vaka sayısının yüksek olması, kamu çalışanları arasında pozitif vaka sayısının yüksek olması dolayısıyla ilimizde esnek çalışma, dönüşümlü çalışma ve uzaktan çalışma sisteminin bir an önce getirilmesi gerekiyor" dedi. 

- Haber Merkezi-