04 Mayıs 2024

Gamze Balat Aşnük'ten Gazianteplilere Çağrı! "CAHİDE'ye Sahip Çıkın"

haber/Photo_1572947173445.jpg

Gaziantep'te belki bir çoğumuzun bilmediği, yönetimini tamamen gönüllü insanların oluşturduğu ve hiçbir kâr amacı gütmeden öyle güzel işlere imza atan bir dernek var ki, üstlendiği misyon ve yaptığı çalışmalar ile adeta hepimize örnek oluyor.

Kısa adı CAHİDE olan Canlı Hayatını İyileştirme Derneği, kurulduğu günden buyana Gaziantep'te Sokak Hayvanlarının Tedavi, barınma ve beslenmelerini sağlıyor.

İşin başında ise yani Derneğin başkanlığını yoğun iş temposuna rağmen elini taşın altına koyan ve bu bir insanlık vazifesidir diye söze başlayan Gaziantep'in başarılı iş kadınlarından MB Holding Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Gamze Balat Aşnük bulunuyor.

Aynı dünyayı paylaştığımız sokak hayvanlarını sadece 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma gününde değil her gün onları hatırlamalı ve onlara karşı duyarlı olmalıyız diyen Gamze Balat Aşnük ile CAHİDE derneğinin kuruluşu ve şu ana kadar yapılan çalışmalar konularında özel bir röportaj yaptık. Sorularımızı içtenlikle yanıtlayan CAHİDE Başkanı Aşnük, “Bu dernek tüm Gazianteplilerindir. Gaziantep halkı çok duyarlı bir halktır. Tüm hayvanseverleri bu Derneğe sahip çıkmaya ve CAHİDE ailesinin bir ferdi olmaya davet ediyorum.” Dedi.

CAHİDE Derneği ne zaman kuruldu?

Derneğimiz 2010 yılında kuruldu. 5 tane kurucu üye ile bu yola çıktık. Amacımız Gaziantep'teki sokak hayvanlarının hayatını iyileştirme, zarar görmüş canlıların daha iyi şartlarda barınmalarını sağlamak ve tedavilerinin desteklenmesi adına çalışmalar yapmaktı. Bir diğer amacımız ise insanlarımızın Sokak hayvanlarına yani Canlı hayatına karşı duyarlılıklarını artırıp farkındalık sağlamaktı. İnsanlara kendileri dışındaki canlılarında duyguları olduğunu acı çektiğini, ağladığını fark ettirmeye çalışıyoruz. Toplumda hayvan hakları bilinci oluşturmak ve İnsanlarımıza hayvan sevgisi aşılamak öncelikli görevimiz.

Ne zamandan buyana CAHİDE Derneği başkanlık görevini yürütüyorsunuz?

Ben bu yıl Derneğin Başkanı oldum ama ilk kuruluştan bu yana bir fiil Dernek,te gönüllü hizmet ediyorum.

Aynı zamanda MB Holding Yönetim Kurulu Başkan yardımcısısınız, yoğun bir insansınız, bu yoğunlukta nasıl vakit ayırıyorsunuz ve Balat ailesi olarak bu konuda çok duyarlısınız?

Bir insanın hayvanlarla vakit geçirmeden, aynı evde yaşamadan, aynı duygusallığı girmeden söyleyeceklerimi anlamaları biraz zor olabilir. Biz bütün aile olarak Hayvan severizdir. Mesela Annem, de aynı Derneğin yönetiminde. Bu benim için gurur verici. Canlı hayatına karşı ve çevremize karşı elimizden gelen hassasiyeti göstermeye çalışıyoruz. Bunu uzun zamandan bu yana yapıyoruz ama Dernek Başkanı olmam nedeni ile artık daha kurumsal halde çalışmaları yapmaya çalışıyoruz.

Derneğe Gazianteplilerin ilgisi nasıl?

Gazianteplilerin ilgisi son yıllarda çok arttı. Bu çok sevindirici bir durum. Hayvanlara karşı çok duyarlı insanlarımız var. Bizim amacımız bu konuda duyarlı insanlarımızı aynı zamanda bir çatı altında toplamak ve birlikte çalışmalar yapmak.

CAHİDE Derneğine katkı sağlamak isteyen duyarlı vatandaşlarımız ne yapmalı?

Bizim 2 tane barınağımız var. Bir tanesi TAM MED Hastanesinin arkasında aynı zamanda CAHİDE Derneğinin merkezi olan ve yaralı hayvanları bulduğumuzda ilk getirdiğimiz yer. Bir diğeri de Fuar merkezinin karşısında Karakız adını verdiğimiz bir Barınağımız var. Karakız Barınağımız açık bir barınaktır. Burası tedavileri biten sakat kalmış ve bir şekilde dışarıya bırakılamayan hayvanları barındırdığımız yer. Biz orada hayatlarının sonuna kadar onların bakımını yapıp, tedavilerini üstleniyoruz. Bizim bu noktada desteğe ihtiyacımız oluyor. Özellikle felçli hayvanlara baktığımız barınakta giderlerimiz oluyor. Burada hayvanseverler nakit destek te olabilirler. Bu sene her hayvan için briketten kulübeler yaptık böylece onları kış mevsimine de hazırladık. Şu an da çatıları yapılıyor.  Ayrıca önemli bir konu bir yaralı hayvan bize geldiğinde yada bulduğumuzda onun tedavisi eğer ameliyat olmasını gerektiriyorsa biz bu ameliyatı Gaziantep,te yaptıramıyoruz Antakya da yaptırıyoruz. Duyarlı bazı firmalarımız burada araçlarımıza benzin desteği sağlıyorlar. Buradan onlara çok teşekkür ediyorum. Haftada bir ya da iki kez ekibimiz Antakya ya gidiyor. Ameliyat yapıldıktan sonra ise tekrar Gaziantep,e barınağımıza gelir ve tedavisi burada devam eder. Bu bizim için masraflı oluyor. Duyarlı vatandaşlarımız resmi hesaplarımıza isterlerse destek olabilirler.

İsteyen bir vatandaş CAHİDE'den hayvan sahiplenebiliyor mu?

Tabi ki sahiplenebiliyor. Bizden Sokak hayvanlarını sahiplenmek isteyen duyarlı insanlarımız oluyor. Sanki evlat edindirirmiş gibi CAHİDE, den evlat edindiriyoruz ama daha sonra o hayvanı ekiplerimiz takip ediyor iyi bakılıp bakılmadığı noktasında. Bakamayan insanlar oluyor bazen onları tekrar alıyoruz. Bize böyle sahiplenmek isteyen biri geldiğinde açıkçası mutlu oluyoruz. Son zamanlarda bu ilgi artıyor.

CAHİDE olarak halkla bir etkinlik yapıyor musunuz. Çalışmalarınızı anlatma ve kaynaşma noktasında?

Yaklaşık 5 yıldır Üniversite ile çok güzel çalışmalar yapıyoruz. Üniversitemiz bu konuda çok duyarlı. Üniversitede Toplumsal duyarlılık dersleri var. Üniversite ile bir çok projeye imza attık. Biz CAHİDE olarak bu durumdan çok mutluyuz, Üniversitemizde bizden çok mutlu oldu. Gençlerimiz hayvan sevgisi noktasında bilgilendiriliyor. Mesela bir grup öğrencimiz var bu öğrencilerimiz Muhtarlıklara gidip bahçelere bir kap su bir kap yemek bırakılması noktasında afişler veriyorlar. Bu sene toplumsal duyarlılığı artırma noktasında öğrencilerimizin çok önemli çalışmaları var.

Vatandaş yaralı bir Sokak hayvanı bulduğunda CAHİDE'yi arayabilirmi?

Tabiki bir vatandaşımız yaralı bir sokak hayvanı bulduğunda bizi arayabilir. İmkanlarımız dahilinde de ekibimiz araçla o hayvanı alır. Sonrasında bizim anlaşmalı olduğumuz Veteriner arkadaşlarımız var aynı zamanda bu kişiler bu konuda duyarlı insanlar. İlk yardımları burada yapılır. Eğer ameliyat gerekirse Antakya ya gönderiyoruz. Bir aracımız var ve bu işle canı gönülden ilgilenen bir Cemal abimiz var, yetişebildiğimiz kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bazen bize sitem eden vatandaşlarımız olabiliyor aradık ama gelmediniz diye olanaklarımız iyileştikçe daha geniş bir hizmet ağımız olacak ama bunu birlikte başarmalıyız. Bu konuda Belediye ile de görüşmelerimiz olacak.

İnsanlar istediği zaman CAHİDE,yi ziyaret edebiliyorlarmı?

Her zaman ziyaret edebilirler ve zaman zaman ziyaretçiler geliyorlar. Buradan şunu söylemek istiyorum. TAMMED Hastanesinin arkasındaki yerimizde yaralı hayvanların tedavisi devam ettiği için sağlık açısından hijyen için biz Fuar alanı karşısında bulunan Kara kız Barınağımızı ziyaret etmelerini istiyoruz.

Hayvan Hakları konusunda bilinçli bir toplum muyuz.?

Maalesef Hayvan hakları konusunda bilinçli bir toplum değiliz. Bazen Basından ve Sosyal medyadan öyle şeyler görüyor ve izliyoruz ki neredeyse vahşet noktasında işkencelere maruz kalmış sokak hayvanlarımız oluyor. Çok üzülüyoruz onlar da canlı. Bu konuda kanun var ve bunun daha net uygulanması lazım. İnşallah toplum olarak bu konuda daha duyarlı bir hale geliriz.  

Hayvanlara yapılan işkencelere karşı yeteri kadar ceza verildiğini düşünüyor musunuz.?

Kesinlikle yeteri kadar cezanın verildiğini düşünmüyorum. Sonuçta Sokak hayvanı da bir canlı ve savunmasız. Ona kötü davranan kişiye gereken ceza verilmeli ve toplumda bu ceza kabul görmeli. Şöyle bir durum var biz çocukluktan Hayvan hakları konusunda eğitim olarak eksik yetiştiriliyoruz. Bu noktada bizim her okula bir hayvan projemiz var. Bu projeyle çocukların duyarlılıkları artar. Bu şekilde Barınaklarda bulunan hayvanlar da bir ev sahibi olmuş olurlar.

Son olarak vermek istediğiniz bir mesaj varmı?

Doğanın, insan, hayvan ve bitki ile bir bütün olduğunu anlayabilen nesiller, kendisinin ve çevresinin farkında olan bireylerle ancak uygar bir toplum olabiliriz. Buradan ayrıca Antakya da Sokak hayvanlarımızı ameliyat eden Veterinerimiz Ziya Yurdal ile ayrıca Cengiz Bayram, Şule Barlık, Ufuk Tekbaş, Duygu ay ve Suzan Gökpınar,a katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

Haber: Ökkeş İŞÇİ / GAZİANTEP