17 Mayıs 2024

Engelleri Aşalım...

haber/IMG_20190401_111122.jpg

Engelli yurttaşlar; sosyal politikalar açısından toplumda dezavantajlı gruplar içerisinde tanımlanan kesimlerden biridir. Tanımlanan engel grupları içerisinde en dezavantajlı kesimler ise şizofreni hastalarıdır. Çünkü “şizofreni” kavramı toplumda genellikle şiddet, hakaret ve suç unsurlarıyla özdeşleştirilerek anılır. 

Toplumda şizofreni hakkındaki bilinçsizlik hasta ve yakınlarını, hastalıkla mücadelede yalnızlaştırır; onları toplumsal hayatın dışına iter. Bu durum bir bakıma, hasta yakınlarına da toplumda dezavantajlı bir ortam oluşturur. Hasta ve yakınlarının içine düştüğü çaresizlik ise; hastalıkla mücadele sürecinde toplumun maddi ve manevi yükünü ciddi oranda arttırır. Yani; sorun yaygın, önemli ve külfetlidir. 

Bu nedenle şizofreni ile mücadele sürecinde devlet kurumlarının sağlık ve sosyal hizmet politikalarının yanı sıra sivil toplum alanının da etkin olması gerekmektedir. 

Türkiye’nin altıncı büyük şehri olan ilimizde; Gaziantep Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği sivil toplum alanındaki bu eksikliği gidermek amacıyla kurulmuştur. Şizofreni hastaları ve yakınlarının toplumla bütünleşmesini sağlayacak sosyal politikaları geliştirerek etkin kılmak; toplumda şizofreni hastalarına karşı oluşan dışlanma ve damgalanma ile mücadele etmek derneğin temel amacıdır. Sorunun mağdurları olan hasta ve yakınları, mesleki ilgileri dolayısıyla Psikiyatrist ve Psikologlar derneğe önemli katkılar yapmışlardır. 

Asıl önemli olan katkıyı ise hayatlarında şizofreni olgusuyla ilgili hiçbir yakınlığı olmadığı halde; toplumun önemli bir sorununu kendilerine dert edinerek çözümün parçası olmaya çalışan gönüllüler sağlamıştır. 

Şizofreni hastaları ve yakınları toplumdaki damgalanma ve dışlanma eğiliminden dolayı kendilerini gizlemeye çalışmakta ve derneklere üye olmaktan çekinebilmektedir. Toplumun tüm kesimleri gibi; şizofreni hastaları ve yakınlarının da eşit ve onurlu bireyler olarak yaşamak hakkıdır. Bu hakkı savunmak, tüm duyarlı toplum kesimlerinin görevidir. Çevremizde tanıdığımız hasta ve yakını varsa derneğE üye olma konusunda cesaretlendirelim ki sorunlarının çözümünde insiyatif almaları için onları cesaretlendirelim.