27 Nisan 2024

ANTEP FISTIĞI SEKTÖRÜNÜN KALBİ GAZİANTEP’TE ATTI

Antep Fıstığının Önemi ve Fonksiyonel Ürün Olarak İşlenmesi Çalıştayı, Gaziantep’te gerçekleştirildi.

haber/Photo_1669727047131.jpg

GIDA İNOVASYON PLATFORMU HAKKINDA BİLGİLER VERDİ  

TÜBİTAK MAM Başkan Danışmanı Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar ise çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, INNOFOOD Projesi ve Türkiye Gıda İnovasyon Platformu hakkında bilgiler verdi.  

Alaşalvar, “TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yaşam Bilimleri öncülüğünde gerçekleştirilen INNOFOOD Projesi ve proje kapsamında Gebze yerleşkesinde kurulan Gıda İnovasyon Merkezi, Giresun, Şanlıurfa ve Gaziantep’te yerel ortaklarımız bünyesinde kurulan gıda test ve analiz laboratuvarları ve gıda ekosistem paydaşları ile oluşturulan Türkiye Gıda İnovasyon Platformu ülkemiz gıda sanayi için birlikte çalışmayı kültüre dönüştürecek oldukça önemli bir potansiyel barındırıyor” dedi.  

Proje kapsamında, TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri Gıda Araştırmaları bünyesinde Gebze’de kurulan, 5800 m2 kapalı alana sahip “Gıda İnovasyon Merkezi” nin altyapı çalışmalarının tamamlandığını kaydeden Alaşalvar,  “Gıda İnovasyon Merkezi gıda sektörünün ihtiyaç duyduğu, Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları ile geliştirilecek gıda ürünleri için 9 ayrı pilot ölçekli işleme hattı ve çok farklı analizin yapılabileceği gıda araştırma laboratuvarları ile ülkemizin en kapsamlı Ar-Ge çalışmalarına imkan veren merkezi konumundadır.  

INNOFOOD Projesi’nin bir diğer önemli bileşeni, ülkemiz gıda ve İçecek sektöründe yer alan tüm paydaşları kapsayacak, iletişim ağı ve kümelenme platformu olan Türkiye Gıda İnovasyon Platformu, TÜGİP, firmaların ürün ve fikirlerini hayata geçirmeleri, inovasyon ve Ar-Ge maliyetlerini azaltmaları ve iş birliğinin gücünden yararlanmaları için tek bir kaynaktan bütünsel çözümler sunan bir Platformdur” ifadelerini kullandı.  

INNOFOOD Projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı altında hayata geçirilmiştir. 

Çalıştayda ayrıca, TÜGİP Gıda Sanayi Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Pala, “TÜGİP, Türkiye Gıda Sektörünün İnovasyon Süreçlerinde Yeni Bir Yaklaşım”, Antep Fıstığı Araştırma Enstitü Müdürü Nevzat Aslan, ‘Antep Fıstığı Üretiminde Yeni ve Yerli Araştırma Sonuçları’, TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri Araştırmacısı Dr. Ceyda Pembeci Kodolbaş, ‘Antep Fıstığı Değer Zincirinde  Aflotoksinle Mücadele’, Sürdürülebilirlik ve Dış Ticaret Uzmanı  Dr.Meral Gündüz ise ‘Yeşil Mutabakatın Sektör İçin Önemi‘ konu başlıklarıyla konuşmalar gerçekleştirdi.  

Çalıştayın son bölümünde ise Moderatörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Pala’nın yaptığı ‘Antep Fıstığı Üretimi, İşleme Sanayi sorunları ve Katma Değerli Ürünler ‘paneli gerçekleştirildi.  

Panele, Altın Fıstık Gıda Genel Müdürü Özgür Atakan, Antep Fıstığı Üreticisi Cevat Deniz, Öğüt Organik Tarım Ürünleri Başkanı Ahmet Öğüt ve Nestle Gaziantep Bölge Müdürü Cavit Gül katıldı.