18 Mayıs 2024

Ahmet Faruk Demir / Yağış

Bir bölgede tarımsal çalışmalara etki yapan en önemli faktör, iklim faktörleridir.

haber/Photo_1668615492316.jpg

Tarımı yapılacak tür ve çeşitlerin seçiminde iklim faktörleri önemli rol oynarlar. Bu faktörler içerisinde ışık, sıcaklık ve yağış en önemlileridir. Genel olarak yörenin yağış miktarı, dağılışı ve şekli, bölgedeki ilk ve son don tarihleri, ortalama sıcaklık, nem gibi birçok kriter bölgede yetiştirilecek tür ve çeşitlerin seçiminde ekimden - hasada, ürünlerin depolanmasına kadar etkili olmaktadır.

Su bitki ağırlığının ortalama % 90’ını oluşturmaktadır. Su bitkinin çimlenmesini, bitkilerin hücre, gövde, dal, yaprak gibi organlarının canlılığını sağlar. Bu canlılık ve bitkinin kendine özgü şeklini kazanması, aynı zamanda yapraklarıyla solunum yapabilmesi, suyun bitkinin damarlarında sağladığı iç basınç ile gerçekleşir.

Su bitkiye gerekli olan besin maddelerini eriterek, kökler tarafından emilmesini ve emilen besin maddelerinin bitki içerisinde taşınmasını da sağlar. Besin maddeleri, bitkinin ihtiyacı olan organlarına veya bitkinin depo görevi yapan bölgelerine su ile taşınır. Aynı zamanda su bitkiyi fazla sıcak ve soğuklardan da korur.

Tohum toprağa düşmesinden sonra, sırasıyla çimlenme - kardeşlenme - sapa kalkma -başaklanma ve olgunlaşma (hububat) dönemi yaşamaktadır. Bunlardan özellikle ilk üç dönemde uygun miktarda yağışın alınması beklenir. Sonraki iki dönemde ise yağışın özellikle kalite ve verim üzerinde olumlu veya olumsuz etkileri söz konusu olmaktadır.

Bölgemizde görülen yağışlar toprakta nem oranının artışına, ekim öncesi toprağın tava gelmesine, yapılan hububat ekimleri sonrasında tohumların çimlenmesine, ekimle beraber kullanılan gübrelerin toprakta çözülmesine, çözülen gübrenin kökler tarafından daha kolay ve hızlı absorbe edilerek bitki tarafından daha etkin kullanılmasına yardımcı olacaktır.

İleriki günlerde de yağacak olası kar veya yağmur yağışlarının verimi önemli derecede artırmanın yanında yer altı sularının da hacminde artışa neden olacağı tahmin edilmektedir. 

Bu da ülke tarımı için arzu edilen bir durumdur. 

Afetsiz ve yeterli yağışlarla bereketli bir yılsonunda, hasada ulaşma dileğiyle. 

Zir. Müh. Ahmet Faruk DEMİR