20 Mayıs 2024

Ahmet Faruk Demir / Baba

Babalar; Bizleri çocukluğumuzdan bu yana her türlü tehlikeden ve beladan koruyan, herkesten güçlü, herkesi yenebilen, her şeyi bilen ilk kahramanlarımızdır.

haber/Photo_1707720455583_3.jpg

Evin direği olan baba olmadan, bir evin ayakta kalabilmesi çok zordur. Onun varlığı güven verir, çocuklar onunla daha güçlü olurlar. Babalar aynı zamanda ilk örnek aldığımız kişilerdir. İlk önce onlara özenmeye çalışırız. Aynı zamanda çekindiğimiz, şikâyet edildiğimiz zamanlarda bazen azarlanıp, bazen de dayaklarını bile yediğimiz babalar, ne yaparlarsa her zaman bizlerin iyiliği içindir. Her şeye rağmen, onların yeri bambaşkadır. Bizim arkamızda duran bir koruyucu kalkan, başımız sıkıştığında gideceğimiz bir limandırlar.

Babalar bir işe girişmişlerse o işi bitirmeden pes etmezler, sorunları çözer ve iyiliğimiz için çalışırlar. Bizler babalarımız sayesinde cesur olmayı, kuvvetli olmayı, pes etmeyip yılmamayı ve hiçbir zaman hiçbir şeyden korkmamayı öğreniriz. 

ANNE BABA SEVGİSİ

Babalara duyduğumuz sevgi, biraz daha gizlidir. Anne sevgimizi dışa vurmamıza rağmen, ilginçtir ki babaya olan güzel duygularımızı çoğu defa bir sır gibi saklarız.

Toplumun meyveleri, hayatın çiçekleri ve ailenin göz nuru olan çocukların, sağlıklı bir birey olarak yetişmesinde anne – baba sevgisinin ve davranışlarının önemi büyüktür.

Annenin sevgisi tamamen katıksız, karşılıksız, doğal ve doğrudandır. Babanın sevgisi ise, ailenin reisi olmasından dolayı otoritesini zedelemeyecek tarzda, bir derece karşılık bekleyen bir sevgidir. 

İstesek de istemesek de anne baba sevgisi de doğuştan getirdiğimiz duygular olsa gerek. Kardeşler için de aynı durum geçerlidir. Birçok defa kavga eder, birbirimizin kalplerini kırarız ancak yeri geldi mi de birbirimiz için canımızı vermekten geri durmayız. 

Babalarımızın üzerimizde emekleri çoktur. Biz çoğu defa anlamasak da onlar bizim için çalışır, çabalarlar. Bir lokmayı dahi ağzına alır almaz eşi çocukları aklına gelir babaların, işte onların fedakârlıkları böyledir. Bizler de onların, yaşlılık yıllarında hasta oldukları dönemlerde ve her zaman bize ihtiyaç duyduklarında, onların yanında olarak emek sarf ederek, vefa göstermemiz gerekir.

Bir insan sırtını kime yaslar? Güvendiği birine. Hayat boyu sırtını kime yaslar? En güvendiğine… Demek ki baba demek, güven demek. Destek olmak demektir.

Ebediyete intikal etmiş tüm anne ve babalara Allah’tan rahmet, hayatta olanlara sağlık, huzur ve mutluluklar dilerim. 

 Ahmet Faruk DEMİR