07 Mayıs 2024

AHMET FARUK DEMİR / 10 OCAK ZİRAAT MÜHENDİSLERİ GÜNÜ

10 Ocak 1846 yılında İstanbul Yeşilköy’de “Ayamama Ziraat Mektebi’ nde başlayan, başarının temelini oluşturan “Tarımsal Eğitim ve Öğretim” in bugün 177. Yıl dönümünü büyük bir kıvançla kutluyoruz.

haber/Photo_1673269901365.jpg

Ülkemizde Tarımsal Eğitim ve Öğretim ilk defa, 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul’da bugünkü adı ile Yeşilköy semtinde bulunan Ayamama Çiftliği’nde kurulan Mekteb-i Zirai Şahane ile başlamıştır. 10 Ocak Günü, 2023 yılından itibaren “10 Ocak Ziraat Mühendisleri Günü” olarak kutlanmaktadır.

1891 tarihinde, bugünkü anlamıyla yükseköğrenim sayılabilecek düzeydeki Bursa Ziraat Mektebi ile 1893 tarihinde de İstanbul Halkalı Ziraat Mektebi açılmıştır. 1927 yılında bir yasa çıkartılarak, çağdaş anlamda tarımsal yükseköğretimin temelleri atılmıştır. Daha sonra Ankara’da Yüksek Ziraat Enstitüsü kurulmuş ve kurumun çok modern binaları ve laboratuvarları kısa zamanda tamamlanmış ve çağdaş anlamda Türkiye’nin ilk yükseköğretim kurulu olarak 30 Ekim 1933 yılında açılmıştır. 1946 tarihli Üniversiteler Yasası ve 1948 yılında çıkarılan Üniversiteler Ek Yasası ile bu Enstitü, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi haline gelmiştir. Sonrasında 1955 yılında Ege, 1957 yılında Atatürk, 1967 yılında Çukurova Ziraat Fakülteleri açılmış ve bunları bugün değişik isimlerde diğer ziraat fakülteleri izlemiştir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in kuruluşu sonrası kalkınmanın ancak tarım ile gerçekleşebileceğini görmüş ve “Milli Ekonominin Temeli Ziraattır” diyerek, ziraat alanındaki kalkınmanın Ülkemizin geleceği için ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır.

Tarım; insanın beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra, sektöre istihdam ve ihracat olanağı sağlaması, üretim değeri oluşturması, gelir kaynağı ve endüstriye ham madde sağlaması gibi pek çok temel konuda dünyadaki stratejik önemini korumaya ve arttırmaya hızla devam etmektedir. 

Biz bir taraftan tarımsal üretimimizi büyütürken, bir taraftan da tarımsal sanayimizin katma değeri yüksek üretim yapan içeriğe kavuşturmalıyız. Bu anlamda, tarımsal eğitimin niteliği ve kurumsal kültürü büyük önem taşımaktadır. Amaç, üretimi kaliteli kılmak ve daha az alanda büyük üretim gücü yakalayabilmek ve çiftçilerimizin gelir seviyesini daha da yükseltmektir.

Tarımın değişen ekonomik koşullara uyum sağlayabilmesi için teknoloji ve eğitimle daha iç içe olması gerekmektedir. Çiftçiyi bilgi ile buluşturan, bir bakıma çiftçi ile bilgi ve teknik arasında köprü vazifesi gören Ziraat Mühendislerine günümüzde daha çok ihtiyaç duyulmakta ve ziraat mühendislerinin görev ve sorumlulukları ile ziraat mühendisliğinin önemi daha da artmaktadır. 

“10 Ocak Ziraat Mühendisleri Günü”nde; Ülkemiz tarımına hizmet etmiş meslektaşlarıma teşekkür eder, aramızdan ayrılarak ebediyete intikal edenleri rahmetle anıyorum. Ruhları şad, Mekânları Cennet olsun.

Öğretenin, Üretenin, Tüketenin ve Yönetenin mutlu olduğu güçlü bir Tarım sektörü yapısı dileğiyle; 10 Ocak Ziraat Mühendisleri Günü kutlu olsun.

Sevgi ve Saygılarımla

Zir. Müh. Ahmet Faruk DEMİR