15 Mayıs 2024

Yeme, İçme Sektörü Kan Ağlıyor...

Türkiye Gastronomi Yeme İçme ve Eğlence İşletmecileri Federasyonu, Gaziantep’te bir basın açıklaması yaparak pandemi döneminde en çok mağdur edilen sektörün yeme, içme ve eğlence sektörü olduğunu vurguladı. Dernek adına açıklama yapan başkan Burcu Bacaksız, devlet yetkililerine seslenerek kendilerine de gerekli desteğin sağlanması çağrısında bulundu.

haber/Photo_1621625479402.jpg

Türkiye Gastronomi Yeme İçme ve Eğlence İşletmecileri Federasyonu, Gaziantep’te bir basın açıklaması yaparak pandemi döneminde en çok mağdur edilen sektörün kendileri olduğunu açıkladı. Pandeminin ilk anlarından itibaren çalışamaz durumda olduklarını söyleyen TURİFED Başkanı Burcu Bacaksız, devlet yetkililerince yeme, içme ve eğlence sektörüne yönelik destek programı oluşturulması çağrısında bulundu.

“Mağduriyetimiz giderilsin, sorularımıza ve sorunlarımıza cevap verilsin” 

Salgının en çok kendi sektörlerini vurduğunu vurgulayan ve konu ile ilgili bir basın açıklaması yapan TURİFED Başkanı Burcu Bacaksız, “Bizler, Covid-19 adında dünyaya musallat olmuş bir virüsün ülkemizdeki günah keçisi ilan edilmiş ‘yeme, içme ve eğlence’ sektörünün vatansever evlatları, yatırımcıları, işverenleri, emekçileriyiz. İşvereniyle, çalışanıyla, tedarikçisi ve aileleriyle ülkemizde 10 milyon vatandaşız. Bizler cevap bekliyoruz, neden? Yeme, içme, cafe sektörünün virüsün ana bulaşma kaynağı olduğu ile ilgili hiç bir bilimsel veri bulunmamaktadır. Fakat biz neden sektörlerimizde faaliyet gösterememekteyiz Tüm Batı ülkeleri tam kapanmadan sonra faaliyetlerine devam ederken, işletmeler açık olabilirken, Türkiye'de bizim sektörümüz neden hala kapalı.

Ülkemizde işletme sektörlerinin yüzde 90 oranında faaliyet gösterirken, toplu ulaşımda kapasitenin fazlası yolcu bulunurken, fabrikalar, marketler, pazarlar, havayolları ve en önemlisi AVM'ler açık iken bizim sektörümüzdeki bazı işletmeler 15 ay, bazı işletmeler ise 9 aydır kapalıdır. Bu durumların bir diğer sorunu ise devletimiz işletmelerimizi kapatıp, üzerimize olan borçlarımızdan, kredilerimizden feragat edilmedi.Niye?

Turizm'in ayrılmaz parçası olan sektörümüzde çalışan binlerce personelimiz aşı önceliği alamıyor. Bunun sebebi nedir? Ülkemizde turizm denilince niye sadece oteller ve turizm acentaları akıla geliyor. Neden ülkede 70 bin işletme iflas etti. Sektörümüzde 70 bin işletme iflas bayrağını çekti, yüzlerce işletmeci, çalışan ve müzisyen intihar etti. Bunun sorumlusu kimdir? Birikimlerimizi kaybettik, varımızı yoğumuzu kaybettik, borç batağından bir türlü çıkamadık. Bu durumları biz yaşamak istemedik, tek sorumuz neden? Ölüme terk edildik, psikolojik sıkıntılara sürüklendik, Neden? Sektörde en çok istihdam sağlayan, kanunlara harfiyen uyan, kayıt dışı faaliyetlere asla tenezzül etmeyen, vergisini, işçisinin sosyal güvencesini günü güne ödemesini yapan, bizim gibi orta ve büyük ölçekli işletmeler hiç bir destek paketinden faydalanmadı, Neden?

Yeter artık duyun sesimizi, iş yerlerimizi açın, personellerimizi aşılayın, bize destek verin, işletmelerin kira sorununu çözün, 2021 yapılandırma ödemelerini, kredi ödemelerini, SSK ve Vergi ödemelerini 2022 yılına öteleyin. 15 aydır kapalı olan işletmelerimizin ayakta kalmasına destek olmak için bu sektörden SSK ve vergi ödemelerini 2022 yılına kadar almayın. 15 aydır kapalı olan sektörden TAPDK - ECRİMİSİL - İLAN REKLAM - ÇTV gibi verileri 2022 yılına kadar almayın. Bizim işletmelerimize de 2 yıl geri ödemesiz faizsiz can suyu kredisi verin. Vatandaş için adalet haktır. Yönetici için adalet görevdir” ifadelerini kullandı. 

Başkan Yardımcısı İbrahim Turan ise, “Bizler platform olarak pandemi sürecindeki çektiğimiz sıkıntıları, alamadığımız destekleri ve görmezden gelinen sektör olarak sesimizi duyurmak istedik. Her sektöre sağlanan desteğin bizler için uygulanmasını istiyoruz. O yüzden bundan sonraki dönemdeki talep ve beklentilerimizi dile getirmek amacıyla basın açıklaması yaptık. Devlet yetkililerinin sesimizi duymasını, yeme, içme ve eğlence sektörü çalışanı, iş vereni ve yatırımcılarını yok saymamasını istiyoruz” diye konuştu.

Haber: Eyüp Özkan / GAZİANTEP