16 Nisan 2024

KAPLAN; “MOTOKURYELER ÖLÜMLE BURUN BURUNA ÇALIŞIYOR!”

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçe görüşmelerinde söz alarak Gaziantep’teki motokuryelerin sorunlarını ve HGS ve OGS’lerde otomatik tahsilat yapılmadığında vatandaşlardan alınan fahiş ücretleri Bakan Adil Karaismailoğlu’na sordu.

haber/Photo_1637570406091.jpg

Milletvekili Kaplan, “Sayın Bakan, pandemi döneminde motorlu kuryelerin sayıları daha çok arttı ve iş yükleri fazlalaştı. Mobil sipariş uygulamaları da puanlama üzerine çalışmakta ve müşterilerin düşük puan vermemesi için hız konusunda kuryelere baskı uygulanmaktadır. 

İşletmelerin otuz ya da kırk dakikada servis anlayışlarından kaynaklı paketleri zamanında götürmek canlarını tehlikeye atan motorlu kuryeler, işlerini kaybetmemek adına hayatlarından olmaktadır. İşverenler, kuryelerden 5 tane paketin yarım saatte dağıtılmasını ve günlük ortalama 100-120 TL yevmiye için 100-150 kilometre yol yapmalarını istiyor. Birçok işveren motorlu kuryelere koruyucu kıyafet ve ekipman sağlamıyor, motorlu kuryeler her an ölümle burun buruna. Ayrıca, koruyucu kıyafetlerde vergi yükü kaldırılmalı ve koruyucu kıyafetlerin temini kolaylaştırılmalıdır. Mesleki yeterlilik belgesi dâhilinde olan koruyucu kıyafet şartı getirilmeli ve denetlenmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla birlikte bu konuda herhangi bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?” diye ifade etti.

“HGS VE OGS’LERDEKİ GEÇİŞ ÜCRETLERİNDEN FAHİŞ FİYATLAR KESİLİYOR!”

Kaplan, “Bir diğer konu ise HGS ve OGS'lerde otomatik tahsilat yapılmadığında vatandaşlara geçiş ücretlerinin 4-5 katında fahiş cezalar kesilmesidir. Hem fahiş cezalar hem de anında direkt icra davasının açılması vatandaşlarımızı mağdur etmektedir. Gelir hedefini ya da geçiş hedefini tutturamayan köprü ve otoyol işletmecisi şirketler hedeflerini tutturmak için vatandaşlarımıza açtıkları icra davalarıyla almaya çalışmaktadır. Vatandaşlarımız yıllardır geçmediği otoyollara, köprülere vergi öderken 5 şirket de her geçen gün zenginleşmektedir” diye açıklamalarda bulundu.