19 Nisan 2024

İngiltere’ de Sağlık Çalışanı Açığı Giderek Artıyor

İngiltere Brexit Anlaşması ( Ankara Anlaşması), genel seçimle Avrupa Parlamentosu’ndan geri çekilme anlaşmasını onaylanmıştı. 31 Ocak 2020’de…

haber/Photo_1669730451926.jpg

İngiltere Brexit Anlaşması ( Ankara Anlaşması),  genel seçimle  Avrupa Parlamentosu’ndan geri çekilme anlaşmasını onaylanmıştı. 31 Ocak 2020’de Birleşik Krallık resmî olarak Avrupa Birliği’nden ayrıldı. Bu süreçle birlikte İngiltere’ye yerleşmek çok zorlaştı. Yeni vize türleri elbette var ancak artık İngiltere’de çalışmak için nitelikli meslek bilgisi şart.

Tam da bu noktada sağlık çalışanları için büyük bir fırsat doğdu… İngiltere’de sağlık sektöründe ciddi bir açık var ve nitelikli eleman açığını kapamak için bu vize türü Türkiye’de yaşayan sağlıkçılar için büyük bir fırsat oluşturuyor…

Sağlık ve Bakım Çalışanı vizesi, doktor, hemşire, bakıcı, diş hekimi, teknisyen ve fizyo terapist gibi sağlık çalışanlarının Birleşik Karalık’a gelmeleri için onay aldı.

Önce Doktorlarla başlayalım.

İngiltere’de ne kadar doktor açığı var?

 

 

Resmi rakamlara göre 8,158 doktor açığı var ve sayı her geçen gün artıyor. Teknisyen ve hemşireleri de kattığımızda toplam sağlık çalışanı açığı 130 bin.

Doktorların yıllık kazancı ne kadar?

İngiltere’de çalışan bir doktorun ortalama maaşı yaklaşık 76.000 Sterlindir. NHS temel maaşı, yeni kalifiye bir doktor için 29.000 Sterlinden başlar ve deneyimli bir doktor için rakam 114.000 Sterline kadar çıkar.

İngiltere’de denklik nasıl alınıyor?

Uzman doktorsanız uzmanlığınızı onaylatmak için General Medical Council GMC ile irtibata geçiyorsunuz. Uzman olduğunuzu kabul ederlerse PLAB testini yapmanıza gerek yok. Bu süreç 6 ve 9 ay arası sürüyor.

Genç doktorlar 2 sene Medical Training Initiative yapabilirler. Maaş konusunu hastane ile baştan belirlemeleri gerekiyor. 2 sene içinde mesleki bilgi ve İngilizceleri gelişecektir. Sonrasında Health and Care Worker vizesine geçebilirler.

Diğer doktorların General Medical Council’a üye olup PLAB 1 ve 2 sınavlarını geçmesi gerekiyor.

PLAB testi yerine 13 ay sonra 2024 de UKMLA sınavı gelecek.

Amerika, Avustralya ve Kanada’da ulusal resmi doktorluk sınavlarını  USMLE, MCCQE, ve AMC geçen doktorların PLAB testini geçmelerine gerek yok artık.

Hemşire olmak için süreç

The Nursing and Midwifery Council’a üye olup CBT online testini Türkiye’den yapıyorsunuz. Test için belirli bir İngilizce sınavı istenmiyor. Testi geçtikten sonra Vize şartı gereği IELTS sınavını en az B1 ile geçmeniz gerekiyor. CBT ve IELTS sınavını geçtikten sonra İngiltere’de iş arayabilirsiniz. Kendininiz iş bulmada zorlanırsanız HEREC LTD gibi firmalar size iş bulmanızda yardımcı olabilir.

Bazı hastaneler size geldikten sonra 6 hafta kurs verip sınavı geçmenize yardımcı oluyor. Bazı hastaneler de sınavdan önce 4 ay hemşire gibi çalışıp hazırlanmanıza izin veriyor. Her iki koşulda da maaş ödeniyor. İngilizce seviyeniz bu süre içinde gelişecektir. OSCE sınavından kalırsanız 3 kere tekrarlama hakkınız var.

Hemşirelerin yıllık kazancı.

1 yıllık deneyim £18.546. Grup 2: 3 ila 5 yıl £19.918. En üst seviye: Band 8d: 5 yıldan fazla deneyime sahip başhemşire: £ 108.075

İngilizce seviyesi:

Konu ile ilgili İngiltere’de vize danışmanı olan ve aynı zamanda sağlık çalışanlarına iş bulan HEREC firmasının kurucusu Mete Murat Metin ile görüştük.

Metin bey bize NHS EMPLOYER web sitesindeki açıklamayı sunup tercümesini yaptı.

‘’English language tests can sometimes be a tricky hurdle for overseas recruits during the registration process. Some organisations will choose to make it a requirement for overseas candidates to have passed their English tests prior to the interview, so they have an assurance that passing the test will not be a problem later in the registration process. Other organisations choose not to make it a requirement and will offer language support to prepare the individual for the test. This approach produces a much larger pool of candidates, however, it is a decision to consider locally.’’

‘’Hükümetin B1 seviyesine vize vermesi sayesinde bazı hastaneler sizin OSCE, ORE ya da meslek denkliğiniz hangi sınav ise, sınava hazırlanırken İngilizcenizi geliştirmenize fırsat verdiği açıklandı. Yani denklik için gereken seviye C1 ise İngiltere’ye B1 seviyesinde gelip sonra İngilizcenizi yeterli seviyeye getirmeniz için fırsat veren hastaneler olacaktır. Son 2 senede 70 bin hemşire istifa ettiği için birçok hastane bu yöntemi seçeceği tahmin ediliyor. İngiliz sağlık servisi istifalar yüzünden NHS zor durumda. Suya düşen yılana tutunur derler. Kriz yüzünden hükümet gereken düzenlemeleri yaparak yurt dışından sağlık çalışanı getirilmesini kolaylaştırdı. Hatta hastanelere her getirecekleri hemşire başına 7 bin sterlin yardım etmeyi önerdiler.’’

Şu anda İngiltere’de ortalama 30 bin Hintli, 17 bin Pakistanlı, 10 bin Nijeryalı, 9 bin Mısırlı, 4 bin Sudanlı doktor çalışıyor. Türkiye’deki doktorlar İngilizcelerini orta seviye olan B1 seviyesine getirirse bu fırsattan yaralanabilir.

Türkiye’deki hemşirelerin grameri iyi olsa da konuşmakta zorluk çektikleri için C1 sınavını geçmekte zorlanıyorlar. Bir hemşirenin İngiltere’de lisans alması için gereken C1 olması gerekiyor. Ama İngiltere’ye B1 seviyede gelip OSCE sınavını geçmesi için hastanelerde çalışma fırsatı verildi. İngiltere’de günde 8 saat çalışarak İngilizcenizi çok daha hızlı geliştirme fırsatınız var artık.

www.herec.co.uk sitesinden vize ve denklik konusunda Türkçe açıklamalara ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki yazımız, Diş hekimleri, Veteriner Hekimler, Psikolog, Fizyoterapist, Paramedik, Laboratuvar teknikerleri ve diğer meslekler için İngiltere vizesi ve denklikleri hakkında olacak.

İngiliz Hükümetinin konu ile resmi açıklamasına alttaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.gov.uk/health-care-worker-visa/knowledge-of-english

Kaynak: www.icn.com.tr

HÜLYA ÖZKOYUNCU