03 Mayıs 2024

Başkan Şahin Londra’daki Temaslarını Değerlendirdi

Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) Yeşil Şehirler kapsamında imzalanan anlaşmayla, İlgili yeşil ve akıllı ulaşımda çok büyük altyapı desteğinin sağlanacağını bildirdi.

haber/Photo_1636208089834.jpg

Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) Yeşil Şehirler Programı’na katılması kapsamında imzalanan anlaşmayla, özellikle yeşil ve akıllı ulaşımda çok büyük altyapı desteğinin sağlanacağını bildirdi.

Türkiye’nin Londra Büyükelçiliğinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Şahin, Gaziantep’in EBRD’nin Yeşil Şehirler Programı’na katılmasına ilişkin imzalanan anlaşmanın önemini ve İngiltere’deki temaslarını değerlendirdi.

Programa, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın da katıldı.

Şahin; sözlerine dünyanın zor bir dönemden geçtiğine dikkat çekerek şöyle devam etti.

Gaziantep gibi iyi rol modelle, iyi çalışmış şehirlere ihtiyacımız var

“OECD şampiyonlar şehirleri inisiyatifine davet edildiğimde, Paris belediye başkanının başkanlığında 37 ülke 60 belediyeyle bir inisiyatife davet edildim. Davet edilmemizin nedeni ekonomiyi ekolojiye nasıl döndüreceğiz. Nasıl kapsayıcı olacağız. 8 başlıkta yaptığımız çalışma OECD tarafından çok önemsendi. Ve biz Paris’e gittiğimiz zaman açılış konuşmasında Paris belediye başkanı, dünya büyük bir kaos ve kaotik dönemden geçiyor. Bizim Gaziantep gibi iyi rol modelle, iyi çalışmış şehirlere ihtiyacımız var. Bize de 3 defa söz verdiler. Bu zor dönemde ne yapıyoruz? ne yapmıyoruz? Diye.

 

 

Yakından da takip ediyorsunuz, göç dünyanın en büyük sorunu oldu ve olmaya devam edecek. Bizim bölgeden kaynaklanan Suriye merkezli olan göçün bugün bütün dünyaya yansımaları var. Avrupa’ya yansımaları var. Bugün iyi yönetilmesi gerekirken arkasından bir sağlık la yaşanılan sorunlar ve çalışmalarımız ortada. Bir yandan göçler bir yandan çevre, bir yandan pandemi gibi krizlere çözüm üretiyoruz. 100 yıl İspanya merkezli sağlık krizinin nasıl bir finansal krize dönüştüğünü ülkelerde görülüyor ve bir iklim krizine dönüşmüş durumda. Dünya bu dört büyük krizden çıkmaya çalışıyor. Dünya doğru modeli bulmaya çalışıyor.

Dijitalleşmen için yalınlaşman gerekiyor

Dolayısı ile yeşil ve akıllı şehirler güvenli şehirler dirençli şehirler sağlıklı şehirler artık dünyanın yeni başlıkları. Bu başlıklara göre her kes kendi şehrini hazırlaması lazım.

Sanayiyi yeşil sanayiye çevirmemiz lazım. Bu şekil model fabrika kurduk. Dijitalleşmen için yalınlaşman gerekiyor. Verimliliği artıracak bir innovation arge merkezi kurduk.  Bilim merkezi kurduk. Şehrin gündemini değiştirdik. Şehrin bilim alt yapısı ve sanayi yüksek teknolojiye geçecek alt yapıyı oluştururken de yeşil ekonomi alanını oluşturduk. Sonra belediyelerin ulaşım master planı ve şehrin havasını kirleten unsurlar hakkında kararlar aldık. Otobüsleri gençleştirdik. Dizelden doğal gaza geçtik.”

Haber: Hülya ÖZKOYUNCU / İNGİLTERE