05 Mayıs 2024

Ahmet Faruk Demir, Yazıyor (SUYUN BİTKİ VE HAYVANLAR İÇİN ÖNEMİ)

Su, insanlar kadar hayvanlar ve bitkiler için de hayati öneme sahiptir. Yeryüzünde susuz bir hayat düşünülemez.

haber/Photo_1599659921427.jpg

HAYVANLARIN YAŞAMINDA SUYUN ÖNEMİ

Su hayvanlarında vazgeçilmezidir. Genel olarak bakıldığında, yetişkin bir hayvanın vücudunun % 60’ı sudur, bu oran yavrularda daha da yüksektir. 

Vücutlarının sağlıklı çalışması bilmesi için hayvanların su içmeleri şarttır. Hayvanlar hem yedikleri gıdalardan hem de su içerek vücutlarının sıvı ihtiyaçlarını karşılayabilirler. 

Hayvanlarda, vücut ısılarını ve ağırlıklarını dengelemek, sindirim sistemini desteklemek ve boşaltım yapmak için suya ihtiyaç duyarlar. Ayrıca hayvanların vücudu idrar, dışkı, solunum ve terleme ile sürekli biçimde su kaybeder, kaybedilen bu suyun vücuda tekrar alınması şarttır. 

Yeteri kadar su içmeyen bir hayvanın dış görünüşüne bakıldığında sağlıksız olduğu fark edilebilir. Vücutlarındaki su miktarında %10’luk bir azalma, yerine konmadığı takdirde ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. 

Hayvanlar için temiz ve taze su, mutlaka sürekli ulaşabilecekleri şekilde temin edilerek, su kapları da sıklıkla temizlenmelidir.

Su, hem süt hem et üretimi açısından çiftlik hayvanlarının yaşamında da vazgeçilmez bir beslenme unsurudur. Yapılan araştırmalara göre süt veren yetişkin bir ineğin vücudunun %56’sı sudur ve verdiği sütün %87’sinde de su bulunmaktadır. Bir ineğin 1 litre süt üretebilmesi için 3-4 litre su içmesi gerekir.

Binicilik sporu ve nostaljik geziler dışında günlük hayatımızda şehirde pek sık karşılaşmasak da atların da bedeninin büyük kısmı, %70 kadarı sudur. Su atlarda diğer memelilerde olduğu gibi beden ıssını ayarlar, sindirime yardımcı olur. Orta irilikteki bir spor atının günde 40 litreye kadar suya ihtiyacı vardır. 

SUYUN BİTKİ HAYATINDAKİ ÖNEMİ

Su bitki ağırlığının ortalama % 90’ını oluşturmaktadır. Su bitkinin çimlenmesini, bitkilerin hücre, gövde, dal, yaprak gibi organlarının canlılığını sağlar. Bu canlılık ve bitkinin kendine özgü şeklini kazanması, aynı zamanda yapraklarıyla solunum yapabilmesi, suyun bitkinin damarlarında sağladığı iç basınç ile gerçekleşir.

Su bitkiye gerekli olan besin maddelerini eriterek, kökler tarafından emilmesini ve emilen besin maddelerinin bitki içerisinde taşınmasını da sağlar. Besin maddeleri, bitkinin ihtiyacı olan organlarına veya bitkinin depo görevi yapan bölgelerine su ile taşınır. Aynı zamanda su bitkiyi fazla sıcak ve soğuklardan da korur.

Bitki için suyun bu kadar önemli olması, sulamanın da önemini ortaya çıkarmaktadır. Sulama uygulamaları sadece bitki kök sisteminin hacmini ve absorbsiyon yüzeyini arttırmakla kalmayıp, köklerin bitki besin maddelerini sağlama işlevini de iyileştirmektedir. Sulu koşullarda gübrelerin kökler tarafından daha kolay ve hızlı absorbe edildiği ve bitki tarafından daha etkin kullanıldığı bilinmektedir.