19 Nisan 2024

Elektrik Şirketlerinin Yüksek Fatura Oyununa Dikkat!

“Elektriği yapılan yüzde 15 zam vatandaşın faturasına yüzde 100 olarak yansıdı” diyen CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, Hükümetin vatandaşın yanında değil, elektrik şirketlerinin yanında yer almasını sert bir dille eleştirdi.

haber/Photo_1629717723815.jpg

AKP İktidarının uyguladığı bu sömürü düzenini eleştiren Yılmazkaya, hükümet ile elektrik şirketlerinin el ele vererek vatandaşı soyduğunu belirtti.

“Sanayi Kenti olan Gaziantep başta olmak üzere ülke genelinde işsizliğin artığı, vatandaşın evine ekmek götüremediği şu zor günlerde, yüksek gelen elektrik faturasını vatandaş nasıl ödesin” diyen Yılmazkaya, “AKP’nin vatandaşı soymak için kurduğu düzende, sadece bir konutta 60 lira kullanım bedeli olan elektrik faturası vatandaştan 200 lira olarak tahsil ediliyor” dedi. 

Elektrik Faturalarındaki Alicengiz Oyunu

Kimi vatandaşların Haziran ve Ağustos ayı faturaları arasında 2 kata yakın fark olduğunu belirten Yılmazkaya, yapılan yüzde 15 zammın dışında elektrik şirketlerinin faturalarda alicengiz oyunu oynadığını ifade etti. Yılmazkaya, elektrik şirketlerinin uyanıklık yaparak faturaları 2 aylık süreçlerde keserek zamdan önceki ayın kullanım bedelini de vatandaşa zamlı tahsil ettiğini belirtti. Bu yapılan uygulamaya AKP Hükümetinin göz yumduğunu ifade eden Yılmazkaya, “vatandaş bu üç kağıtçılığa karşı uyanık olmalı ve hakkını aramalı” ifadelerini kullandı. 

AKP’nin Özelleştirdiği Dağıtım Şirketleri Karına Kar Katıyor

“Vatandaşın hem devlet eliyle hem de özel şirketler vasıtasıyla soyulduğunu” belirten Yılmazkaya, “sadece elektrik faturası üzerinden vatandaşa 11 kalemde ek ücret yansıtılıyor” dedi 

Yılmazkaya, “Faturalarımızın, kullandığımız elektrik bedelinden çok daha yüksek olması yalnızca kayıp-kaçak tahsilatı ile gerçekleşmiyor. Dağıtım şirketleri elektrik faturalarına dağıtım bedeli, perakende satış hizmet bedeli, iletim bedeli, sayaç okuma, enerji fonu gibi birçok ücret ekliyor ve bütün bu bedeller halktan tahsil ediliyor. AKP hükümeti dağıtım şirketlerini koruyor. AKP’nin resmi yayın organı haline gelen, halkın elektrik faturalarıyla bütçesi oluşan TRT’ye kesilen pay, Belediye Tüketim Vergisi ve tüm bedellerin yeniden vergisi alınarak toplam tutara %18 KDV ekleniyor. 

Böylelikle eklenen kalemlerle faturalar kullandığımız elektrik fiyatının üç katına çıkıyor. AKP’nin özelleştirdiği dağıtım şirketleri karına kar katıyor.” İfadelerini kullandı. 

CHP’den Enerji Bakanlığına Elektrikte İndirim Çağrısı

Enerji Bakanlığına, elektrikte indirim yapması konusunda çağrıda bulunan Yılmazkaya, Her ne kadarda AKP iktidarı “kriz yok” dese de ekonomik göstergelerin ve yapılan yüksek zamların aynı şeyi söylemediğini ifade etti. 

“Ülkemizde yaşanan ekonomik krizle birlikte artan işsizliğin, zor günler geçiren vatandaşın psikolojisini bozduğunu, son dönemlerdeki yüksek zamların vatandaşın ümitsizliğini artırdığını” ifade eden Yılmazkaya, Enerji Bakanlığının biran önce yüksek elektrik faturalara çare bulması gerektiğini ve elektrik birim fiyatlarındaki yüksek fiyatlamalarda indirim yaması gerektiğini belirtti.