29 Mart 2024

ASLANTAŞ: "EĞİTİM BİR TOPLUMUN AYNASIDIR!"

Kişisel Gelişim ve Psikoloji Yazarı, Türkiye Genç Fikirler Birliği Başkanı Mert Can Aslantaş; eğitim ve gençlik üzerine açıklamalarda bulundu.

haber/Photo_1650904239818.jpg

Başkan Mert Can Aslantaş açıklamasında;

"Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de etkisini sürdürmüş olan pandemik süreç, hayatımızın bütün alanlarını olumsuz yönde etkilerken eğitim alanı da ilk kez büyük ve ani bir değişime uğramak mecburiyetinde kaldı. Birçok ülkede pandemi neticesinde okulların tatil edilmesi, ülkemizde de ekseriyetle karşı karşıya gelinen bir durum olmaktan kaçamadı ve eğitim yuvaları zorunluluk gereği tatil edildi.

23 Mart 2020 tarihinden itibaren öğrencilerimiz "Uzaktan" veyahut genellikle telaffuzda bulunduğumuz "Online" terimleri ile karşı karşıya gelerek, okullardaki ara verdiği eğitimini uzaktan tamamlama gayretine girdi. Tabii ki geleneksel eğitim yönteminden aniden kopmak zor olsa da olağanüstü bir durum nedeni ile alışılagelmişlerin dışına çıkma durumu gelişti. Bu süreçte teknolojik imkanları olan öğrenciler saatler boyu ekrana odaklanmışken erişimi olmayan öğrenciler ise kitaplar karıştırarak bir adım öne çıkma umudu ile yoluna devam etti. Uzaktan Eğitim sürecinde öğrencileri en çok yoran durumun ise teknik problemler olduğu kaçınılmaz bir gerçekti. Ayrıca eğitimin online olması nedeni ile saatlerce ekrana kilitlenen öğrencilerde dikkat dağınıklığı, odaklanma güçlüğü ve negatif verim izlenimi oldu. Sürekli ekrana bakmaktan da zihin yorgunluğu yanı sıra, gözlerde bir hayli yoruldu.

Eğitim hayatının vazgeçilmez temel ilkelerinden olan süreklilik ve sürdürülebilirlik teması doğrultusunda geleneksel eğitim yöntemleri kullanılırken alınan verim ne kadar pozitif yönde olsa da, geleneksel eğitimden uzak kalan öğrencilerimiz psikolojik manada da bir boşluğa düştü. Atılan her adımın öğrenci temelli olmasının büyük önem arz ettiğini elbette biliyoruz. Uzaktan eğitimde, öğrencilerin verimsiz bir dönem geçirdiğini ve yüz yüze eğitime geçildiği andan itibaren ne türlü adaptasyon zorlukları yaşadığını elbette biliyoruz. Uzaktan eğitim nezdinde daha da yalnızlaşan gençlik ne yazık ki toplumsal değerlerden koparılmaya devam ediyor. Umuduyla ülkeyi aydınlatması gereken gençliğimiz ne yazık ki umutsuzluğun karanlığında kaybolmuş bir şekilde bulunmayı bekliyor.

Yarının Türkiye’sini inşa edecek yıldızlar her geçen gün kayıyor. Üniversiteler her geçen gün öğrenci kazanırken, ülkemiz ne yazık ki geleceğini kaybediyor. Öğrenciyi düşünmeyen bir eğitim sisteminin geleceğinden söz etmenin mümkünatı yoktur. Öğrenci bir milletin vazgeçilmez dayanağı ve teminatıdır. Eğitimde pandemik dönemin yaşattığı zorluklar ve boşluklar göz önüne alınarak kalite arttırılmalı, başrol kavramına öğrenci yerleştirilmelidir. Aksi takdirde öğrenci ve eğitim ilişkisi ve verimliliği hızla düşüşe geçebilir. Unutulmamalıdır ki; eğitim bir toplumun aynasıdır!" dedi.