14 Aralık 2024

Ahmet Faruk Demir / 24 Kasım Öğretmenler Günü

1 Kasım 1928 yılında Latin harflerinin kabulünün ardından, 24 Kasım 1928 tarihinde açılan Millet Mekteplerinde yaşlı, genç, çocuk, kadın demeden herkese yeni harflerle okuma yazma seferberliği başlamıştır.

haber/Photo_1732382844248_2.jpg

24 Kasım 1928 tarihinde sadece Millet Mektepleri açılmamış ayrıca Mustafa Kemal ATATÜRK Başöğretmen olarak kabul edilmiştir. Millet Mekteplerinin açılışı ve Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından itibaren Ülkemizde her 24 Kasım günü öğretmenler günü olarak kutlanmaktadır. Bugün de geçmiş ve geleceğimizde emeği olan öğretmenlerimiz sevgiyle anılarak ziyaret edilir.

Geleceğin aynası olan gençlerimizi ülkenin kalkınmasında öncü olması için vatanına ve bayrağına bağlı bireyler olarak yetiştiren tüm öğretmenlerimiz başımızın tacıdır. Öğretmenlik ayrıcalıklı bir meslektir. Bu mesleğe sahip olanların emeklerine, çaba ve gayretlerine karşılık biz ne yapsak azdır. Bu nedenle her gün öğretmenler günü olsa bile öğretmenin hakkını yerine getirmiş olamayız. Bu kutsal görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan öğretmenlerimiz, tarihimiz boyunca bilginin, eğitimin sembolü ve gençlerimize ışık tutan örnek insanlar olmuştur. 

Öğretmenlik yalnızca bir meslek olmayıp, gücünü sevgiden alan, emek, özveri, sabır ve hoşgörü isteyen, bedeli hiçbir maddi karşılıkla ölçülemeyecek kadar değerli ve saygın bir idealdir. Bu onurlu mesleğin malzemesi insandır. İnsana yapılan her yatırım, insanın yetişmesine verilen her emek kutsaldır.

Ailede başlayan eğitim süreci okul çağına gelindiğinde öğretmenler ile devam eder. Okul çağına gelen her çocuk yine de yardıma muhtaç bir haldedir. Öğretmenler çocukların aileden uzak olarak bulunduğu okul zamanlarında onların en büyük yardımcısı durumundadırlar. Sadece okuma yazma öğretmekle görevli oldukları halde, yine de büyük bir özveri ile onların her türlü sorunları ile yakından ilgilenerek, ikinci bir aile ortamının oluşmasını sağlarlar. 

Öğretmenlerimiz bir harf öğretmesi için kendilerine emanet edilmiş çocuklarla, kendi çocuklarından daha fazla ilgilenirler. Anne ve babamızdan sonra hayatımızı şekillendiren, bilgi ve birikimleriyle bizlere yol gösteren en önemli kişi şüphesiz öğretmenlerimizdir. Öğretmenler öğrencilerini geleceğe hazırlarken onların kişiliklerini ellerinde şekillendiren sanatkârlardır. 

Yetiştirdiği öğrencilerinin hayattaki başarısı bir öğretmen için gurur duyulacak bir eserdir. 

24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Başöğretmen Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, “Öğretmenler! Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.” sözü ile Hz. Ali’nin “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.” sözü gibi birçok mesaj ve söz ile öğretmenlerin değeri bir kez daha vurgulanmıştır. 

Mustafa Kemal ATATÜRK’ün; “Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da milleti esaret ve sefalete terk eder.” sözü Cumhuriyetimizi ilelebet bağımsız yaşatmak için eğitime vermemiz gereken önemi açık bir biçimde ifade etmektedir.

Eğitim, yalnızca belirli bir alanda değil, toplumun, sosyo - ekonomik yaşantısının her alanında ciddi bir öneme sahiptir. Eğitim alanına yapılacak her türlü katkı, ülkemizin geleceği adına yapılan en büyük yatırımdır. Çünkü eğitim ve öğretime gerekli önemi vermeyen toplumlar, hiç bir kazanımlarını ellerinde tutamazlar. 

Başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, vefat eden tüm öğretmenlerimizi rahmetle anıyorum. Cumhuriyet değerlerini benimseyen ve yaşatan, geleceğimiz olan çocuklarımıza ve halkımıza öğreten, fedakârlıkların en büyüğünü gösteren, eğitmeyi ve öğretmeyi bir ideal olarak benimseyen öğretmenlerimizin "24 Kasım Öğretmenler Günü" kutlu olsun. 

 Ahmet Faruk DEMİR