25 Nisan 2024

YILDIRIM: "GAZİANTEP DİJİTALLEŞMEDE DE ÖNCÜ OLACAK"

haber/Photo_1571056015136.jpg

Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük etmesi ve bu sayede ülkeninküresel arenada rekabet edebilmesi, dijitalleşen işletmelerin online dünyada sınırlarını aşarak dünyanın dört bir yanına satış yapabilmelerineolanak sağlaması için yapılan “Türkiye E-Ticaret ve E-İhracat Seferberliği” projesinin ilk imzaları Gaziantep Ticaret Odasında, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım ve TOBB E-Ticaret Sektör Meclisi Başkan Yardımcısı Merter Özdemir tarafından atıldı. Törende konuşma yapan GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, “Bu imza ile Türkiye’de 26 ilde kurulacak e-ticaret ve e-ihracat merkezlerinin ilkiGaziantep’te kuruluyor” diyerek Gaziantep’in her alanda olduğu gibi dijitalleşmede de öncü olacağını ifade etti. Başkan Yıldırım, dünyanın çok önemli ve hızla gerçekleşen bir dönüşümiçerisinde olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Dünya bir dijital dönüşüm, adeta dijital bir devrim yaşıyor. Bu dönüşüme kundaktaki bebek de, 80 yaşındaki dedemiz, ninemiz de istese de istemese de dâhil oluyor. Herkesbu dijital dönüşümle iç içe yaşıyor. Haliyle ticari hayat da bu dönüşümdennasibini alıyor, almak da zorunda. Bu değişime ayak uyduramayanlarmaalesef çok geride kalacak. KOBİ’lerimizi böyle bir gelişimden, değişimden bağımsız düşünmemiz mümkün değil. KOBİ’ler eğer rekabetedebilmek, piyasada tutunarak geleceğin dünyasına hazırlanmak istiyorsa, dijitalleşme ile yaşanan bu hızlı dönüşüme ayak uydurmak, bu sürece dâhil olmak zorunda. Biz de bu süreçte üyelerimize destek olmak için bu işbirliğine imza atarak, Türkiye e-ticaret ve e-ihracat merkezlerinin ilkiniOdamız bünyesinde hizmete açıyoruz. Proje kapsamında üyelerimiz yazılım ve kurulum hizmetlerinden sosyal iletişim mentörlüğüne, mobil ticaret alt yapısı ve online itibar yönetimine kadar bir çok hizmet için ücretsiz destek alabilecekler. ” dedi. Törende söz alan TOBB E-Ticaret Sektör Meclisi Başkan Yardımcısı Merter

Özdemir ise proje hakkında şu bilgileri verdi:

“Dünya çapında e-ticaret dâhil perakende satışlarının, 2018 yılı sonunda 30 trilyon dolara yaklaştığı hesaplanırken, e-ticaret sektörüne her yıl bu Rakamdan yaklaşık yüzde 1 oranında pay düşüyor. Perakende e-ticaretsatışları 2018 sonunda tüm dünyada 3,1 trilyon doları buldu. Bu oran toplam perakende satışlarının yüzde 10,1’ini oluşturuyor. Küresel e-ticaretin toplam perakende satışları içerisindeki payı 2011 yılında yüzde 3.6, 2016 yılında da yüzde 8.7 idi. 2021 yılına kadar bu oran yıllık yüzde 16 artması ve 4.5 trilyondolara çıkması bekleniyor. Bu durum KOBİ’leri dijital ile yaşanan hızlı dönüşüme ayak uydurmak ve dijital dönüşüm sürecine girmek zorundabırakıyor.

Türkiye’deki firmalar için, bilgi eksikliğinden doğan korkular ve yüksekmaliyetler dijital dünyada var olmayı çok zorlaştırıyor. Gelişmiş pazarda ülke olarakgeride kalmamızın ve ilerleme süreçlerinin bu denli yavaş olmasınınaltında yatan sebep budur. Özellikle firmaların dijitalleşme süreçlerindekendilerini yalnız hissetmeleri bu alanda işin ehli firma veya STK’lardanbaşlangıçta destek almaları çok önemli.”

PROJE 30.000 KOBİ’Yİ DİJİTALLEŞTİRECEK E-TİCARET VE E-İHRACAT YAPTIRACAK

Proje; dijitalleşen işletmelerin online dünyada var olabilmelerini, sınırlarınıaşarak dünyanın dört bir yanına satış yapabilmelerine olanak sağlayarak emeklerine değer katabilmelerini hedeflemiştir. Birçok STK, özel sektör kurumları ve devletimizin desteği ile yüzbinlerceKOBİ’miz ve girişimcimizin hızlı ve maliyetsiz bir şekilde dijital dünyada ticaretegeçmesine, online itibarın ve getirinin maksimum seviyelereçıkartılmasına olanak sağlayacaktır. Her firma kendi alan adı ve markası altında online olarak dünyada varolacaktır.

Projede çözüm ortakları olarak; Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, TicaretBorsaları, İhracatçı Birlikleri, Kalkınma Ajansları, Organize Sanayi Bölgeleri, Üniversiteler ve özel sektör temsilcileri yer alacaktır.

26 BÖLGEYE E-TİCARET VE E-İHRACAT MERKEZLERİ KURULACAK

Bu süreçte e-ticaret ve e-ihracat yapan firmalara lojistik hizmet sektörü hakkında eğitim ve danışmanlıklar verilecektir. Online dünyada yapılacakolan işlerin geleceğinin lojistik servisleri ile daha geniş bir ekosisteme hizmet vermesi önemlidir. 

Türkiye genelinde 26 bölgede kurulması planlanan E-Ticaret ve E-İhracatMerkezlerinde, yerel paydaşların eğitimsel ve danışmanlık hizmetleri ile KOBİ’lere yerinde hizmet verilecektir. Proje kapsamında Türkiye’deki tüm ilgili KOBİ’ler; Yazılım ve KurulumHizmetleri, E-Ticaret ve E-İhracat Alt Yapısı, Dijital İletişim ve ReklamDanışmanlığı, Sosyal İletişim Mentörlüğü, Mobil Ticaret Alt Yapısı, Ödemeve Kargo Sistemleri Entegrasyonları, Yurtiçi Pazaryeri Entegrasyonları, Hukuksal Süreçler ve Online İtibar Yönetimi hizmetlerinde 1 (bir) yıl süresince ÜCRETSİZ destek alacaklardır.