20 Nisan 2024

Ahmet Kaplan:

haber/Photo_1570687733789.jpg

Gaziantep,in toplam İhracatının 5 te 1,ini oluşturan Halı sektörü adeta Dünya,ya başarısıyla kafa tutuyor.

Bu yıl Japonya, Güney Kore, Malezya, Endonezya, Avustralya ile İngiltere,yi hedef Pazar olarak seçen Gaziantep,li Halıcılar önümüzdeki sene Afrika Pazarına yoğunlaşacak.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Ahmet Kaplan, 5N1K Mikrofonuna konuştu. Sektörde en çok ihracatı Amerika, ya yaptıklarını belirteren Kaplan, Suudi Arabistan, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri”nin de ihracatta ilk sıralarda geldiğini söyledi. Kaplan, “genel olarak tüm ülkelere baktığımızda sektörümüzde geçen yıla oranla yaklaşık % 10 luk bir ihracat artışımız var. Irak,a baktığımızda ise İhracatta bazı ürünlerde düşüş var ama Halı da ciddi bir düşüş yok.” Dedi.

Elektriğe gelen Zamlar Sektörü etkiledi ama!

Ahmet Kaplan, Gaziantep,in üretimde adeta engel tanımadığını belirterek, şöyle konuştu: “Gönül arzu eder ki elektrik zamları olmasın. Tabi ki Sanayicinin sırtına bir yük daha biniyor ama daha çok çalışarak üreterek zamların üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Bu sıkıntıyı gerekli yerlerle üst düzey görüşmelerde ve toplantılarda dile getiriyoruz. Zamlar Maliyetlerimizi arttırıyor. Ama biz buna çok odaklanmıyoruz. Zamlar olabilir Bizim tek düşüncemiz daha çok çalışmak, üretmek ve ekonomiye katkı sunmak. Zamları mazeret edip bunu bir engel olarak görmüyoruz, biz nasıl olur da daha katma değerli ürün satabiliriz onun için çaba veriyoruz. Gaziantep Sanayicisi engel tanımıyor bu anlamda. Bir taraftan maliyetleri düşürmeye çalışıyoruz bir taraftan da kaliteden taviz vermeden nasıl daha iyi ürün satabiliriz diyoruz.

Gaziantep İhracatının 5,te 1,i  Halı sektöründen.

Gaziantep,in yaptığı toplam ihracatın yüzde 20-22 sini  Makine halısı olarak Halı Sektöründen olduğunun altını çizen GAHİB Başkanı Kaplan, “bu demek oluyor ki  Organize Sanayinin ihracatının 5 te biri kendi sektörümüz olan Halı sektöründen. Bu çok büyük bir rakam. Biz elimizden geldiği kadar Üniversitelerimiz ve Milli Eğitim ile birlikte hareket ederek hem mevcut olan başarımızı korumak hem de daha iyi neler yapabiliriz noktasında çalışıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Halı Tasarım yarışması düzenledik. Orda Sektörümüzü tanıtmanın yanı sıra Mevcut çalışanlarımıza yönelik güncel trendler, sektördeki yenilikler, önümüzdeki dönemde hangi renk ve desenler trend olacak noktasında çalışmalar oldu ve çok verimli geçti.” Dedi.

Halı da Gaziantep,in büyük başarısı var.

Halı sektöründe Gaziantep,in büyük bir başarıya imza attığına değinen Ahmet Kaplan Şunları söyledi: “Halı deyince biz ikinciyiz. Dünyada birinci Çin. Halı deyince neyi kastediyoruz. Makine Halısı, Tufting, El halısı, bir de diğer Keçe tarzı ürünler var. Halının Dünyada yaklaşık 15.7 Milyar dolarlık bir ihracat hacmi var Ülkeler arası. Buradaki en büyük pasta 2. 9 Milyar dolar ile Çin,de sonrasında Türkiye olarak bizim 2. 3 Milyar dolarlık ihracatımız var. Tabi biz bunun diğer bir noktasında Dokuma makine halısı noktasında dünya genelinde birinciyiz. Bizim Türkiye olarak burada da pasta da ki payımız % de 67 noktasında. Burada açık ara öndeyiz. Bu rakamı coğrafyamızın yakın olduğu bölgelerden sağlıyoruz ama bir taraftan da Çin in etkili olduğu yerlere de yeni Pazar arayışları noktasında gidiyoruz.”

Gelecek yıl Afrika Pazarına yoğunlaşacağız.

Bu sene hedef Pazar olarak kendimize Japonya, Güney Kore, Malezya, Endonezya ve Avustralya ile İngiltere yi seçtiklerini belirten Kaplan, “ bu hedefi seçerken Pazardaki Halı Pastası ne kadar ve biz bu Halı pastasının ne kadarına hitap edebiliyoruz ve orada büyüme şansımız var mı diye bu ülkelerle ilgili belirli fizibilite çalışmaları yaptık. Bundan sonraki günlerde bu ülkelere üyelerimizi götürerek orada ticaretimizin, ihracatımızın artması adına çalışmalara yapacağız. Gelecek yıl içinde Afrika ya yoğunlaşacağız. Sektörümüze ne gibi bir katkı sunabiliriz diye çalışmalarımız olacak. “dedi.

Halı da en büyük İhracatımız Amerika,ya

İhracatın geçtiğimiz yıla oranla yüzde 10 civarında arttığına dikkat çeken Kaplan, “Geçtiğimiz sene ihracatımız 2.2 Milyar dolar idi. Sene sonu itibarı ile bu rakam 2.4 milyar dolar civarında olur. Yüzde 10 luk bir büyüme var. Tüm İhracatçılarımızı bu başarı için kutluyorum. Amerika ya mesela çok ciddi ürün satıyoruz ilerleyen zamanlarda biraz daha etkin olduğumuzda bu rakam çok daha büyür. Hemen hemen toplam yaptığımız ihracatın  27-28 i Amerika,ya” şeklinde konuştu.

Arge Tasarım ve Markalaşmaya önem vermeliyiz.

Gahib Başkanı Ahmet Kaplan, Arge tasarım noktasına önem verilmesi gerektiğini belirterek   “ Markalaşarak kendi katma değerimizi arttırmamız gerekiyor. Sektör içi rekabet her zaman var. Bu rekabeti sektöre ve kaliteye zarar vermeden yapmamız gerekiyor. Biz gücümüzü ve hacmimizi doğru kullanırsak Hem  orta hem de uzun vade de dünyadaki makine halıcılığı sektöründe gücümüzü daha da arttırarak liderliği sürdürmüş oluruz.” Dedi.

Halı sektörü,nün  tedarikçileri ile birlikte 40 bin kişiye istihdam sağladığına da dikkat çeken Kaplan, Gaziantep,in öncü sektörünün Halı olduğunu Tekstil,in Halıdan sonra geldiğini vurguladı. 

Haber: Ökkeş İŞÇİ / GAZİANTEP