25 Nisan 2024

Ahmet Faruk Demir Yazıyor... ( SOKAK HAYVANLARI )

Soğuk havaların kapımızı araladığı kış aylarında, içimizi ürperten soğuk kış günlerinde de, her mevsimde olduğu gibi sokakta yaşayan dostlarımızı unutmamalıyız.

haber/Photo_1610573793986.jpg

Her gün yanından geçip gittiğimiz ancak hayatın temposu yüzünden çoğu zaman varlıklarını bile fark edemediğimiz, sokakta doğup, büyüyen veya sahipleri tarafından terk edilen sokakta yaşayan ve yardıma muhtaç hayvanları görünce yüzümüzü çevirmemeliyiz çevirmemeliyiz. İçinde bulunduğunuz şartlar bir sokak hayvanını sahiplenmek için elverişsiz olsa da soğuk kış aylarında onları yardıma muhtaç bir şekilde gördüğünüzde onlara bir el uzatabilir ya da yetkililere haber verebilirsiniz.

Osmanlılar, sokak köpeklerinin yiyecek bulması, sıcak günlerde kuşların su içmesi, kanadı kırık leyleklerin tedavisi, dağda aç kalan kurtlara et verilmesi, yaralı atların iyileştirilmesi için vakıflar kurmuşlardı. İnsanlar birbirine iyilik yaparken, hayvanları da ihmal etmemişlerdi. İnsanların ulaşamayacağı yükseklikte kuş evleri yaparak, mezarların üzerine kuşların su içmesi için küçük tekneler yerleştirmişlerdir.

Sokakta yaşayan hayvanlara yardımda bulunarak hayatlarını son derece değiştirebilirsiniz.

- Bir kap su ve yemek bırakın, sadece soğuk kış aylarında değil, her mevsim onlar için kapınızın önüne bir kap su ve yemek bırakmanız önemlidir. Mama alamayacak olsanız bile o gün sofranızdan artan yemeklerinizi sevimli dostlarımızla paylaşabilirsiniz.

- Sokak hayvanları avcılık yetenekleri sayesinde bir şekilde karınlarını doyurabilselerde temiz içme suyu bulmak onlar için bir sorundur. Bu yüzden mahallenizde, kapınızın önünde ya da hayvanların yoğun olarak yaşadıkları parklarda sabit su istasyonları oluşturabilirsiniz.

- Soğuktan korunmaları İçin ev yapın, sokak hayvanları için yiyecek ve içecekten sonraki en büyük ihtiyaç barınmaları dır. Evinizde bulunan ve kullanma gereksinimi duymadığınız şeylerden sokak hayvanları için kulübeler yapabilirsiniz.

- Camlarınızın önüne doldurun, sokak hayvanları denildiğinde her ne kadar gözümüzün önünde kediler ve köpekler canlansa da kuşların da unutulmaması gerekir. Camlarınızın önüne bir kap su ve kuşların tüketebileceği türden yiyecekler koyabilirsiniz.

- Özellikle kar ve don olaylarının yaşandığı sıfırın altında hava sıcaklıklarında, yavru kedi ve köpeklerin barınmasına imkân tanıyan mukavva / tahta barınaklar yapıp bunları su geçirmez malzemelerle kaplayabilirsiniz.

- Eğer yaralı, uzun süre aç, susuz kalmış ya da hasta bir hayvan bulduysanız ve ilaçla tedavi edilecek durumda ise hayvanı tedavi süresi boyunca evinizde geçici olarak misafir ettikten sonra doğal ortama bırakabilirsiniz.

- Sokakta yürürken üzerinize koşan köpek ya da bir kafede otururken ayaklarınıza sürtünen kedi ille de mama ya da su istemez. Çünkü bu davranışların altında genelde sevgi ve şefkat isteği yatar. Bu yüzden sokak canlılarının sevgiye de ihtiyacı olduğunu unutmadan onların başlarını okşamayı unutmayın.

Şehirlerimizde birlikte yaşadığımız sahipsiz sokak hayvanlarının sağlığı, güvenliği, barınması ve beslenmesine kadar birçok konuda çözüm üreten, belediyelerimizin, ilgili kurum ve kuruluşların bu başarılı çalışmalarının yanı sıra bizlerde sokak hayvanlarının yaşamlarını sürdürebilmeleri içinç çalışmalaryaparak onlara destek olmalıyız.

Ahmet Faruk DEMİR

Ziraat Mühendisi - Zooteknist