28 Mart 2024

Ahmet Faruk Demir Yazıyor... (Organik Tarımın Önemi)

Organik tarım, ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik çevreye ve insana dost üretim sistemlerini içermektedir. Biyolojik çeşitliliği, biyolojik çevrimleri ve toprağın biyolojik aktiviteleri de dâhil olmak üzere, tarımsal ekosistemin sağlığını destekleyen ve geliştiren, bütünsel bir üretim yönetimi sistemidir. Organik tarım, ürünün son hali ile değil, tüm aşamaları ile ilgilidir.

haber/Photo_1596545348720.jpg

Organik tarım, yüksek kaliteli ürün elde edilmesini hedefleyen bir tarım sistemidir. Öncelikli amacı, toprak – bitki - hayvan ve insan arasındaki yaşam zincirinde üretimi, sağlıklı en uygun şekilde sağlayabilmektir. 

Organik tarım, ürünün tüketiciye ulaşana kadar izlediği tüm aşamalarını kontrol ve sertifikasyonunu zorunlu kılmaktadır. Sertifikasyonla, tüketicilere, hem sağlıklı yaşama hem de doğayı koruma güvencesi verilmektedir. Sertifikasyon, üreticinin standartlara uygun üretim yaptığını belgelendirerek, ürününü hak ettiği değerde pazarlamasına imkân vermektedir. Geleneksel tarımda, çiftçinin esas aldığı konu, birim alandan en yüksek verimi elde etmektir. 

Bunun için çevrenin kirletilmesi, doğal dengenin bozulması ve biyolojik çeşitliliğin yok edilmesi gibi unsurlar önemsenmemektedir. Organik tarımda var olan tarımsal üretim için özel bir mevzuata, kanun, yönetmelik, sözleşmeye gerek yoktur. Organik tarımdaki gibi kayıt altına alınma durumu yoktur. 

Geleneksel tarımda, verimi artırmak amacıyla aşırı derecede kullanılan kimyasallar, yapay gübreler, su ve toprak kaynaklarının kirlenmesine sebep olmaktadır. Bu kimyasallar, yağışlar ve sulama suyuyla, yüzey sularına ve yeraltı sularına karışıp, üretilen ürünlerin iç yapılarına nüfuz etmektedir. 

Geleneksel tarımda münavebenin uygulanmaması sonucu yetiştirilen türe ait hastalıkların etkinliğinin, zararlılarının yoğunluğunun artması ve bunların etkinliğini önlemek amacıyla aşırı miktarda zirai mücadele ilaçlarının kullanımı sonucu, doğada mevcut yararlı-zararlı böcek dengesi ortadan kalkmaktadır. "Bu ilaçların toprakta ve üretilen ürün üzerinde biriken kalıntıları sonucu, doğa ve insan sağlığını tehdit altına alarak, toprak mikroorganizma yapısı bozularak toprak faunası olumsuz etkilenmektedir.

Organik tarım kimyasal girdilerin kullanımını kısıtlayan, organik ve yeşil gübreleme, ekim nöbeti, toprak muhafazası, bitkinin direncini artırma, parazit ve predatörlerden yararlanmayı ve bütün bu işlemlerin kapalı bir sistem içerisinde yürütülmesini amaçlayan üretim sistemidir. Ayrıca İnsanlarıkimyasalların olumsuz etkilerinden koruyan, bu sistem sayesinde daha kaliteli ürün elde etmek mümkündür. Enerji tasarrufunun da sağlandığı organik tarım, toprak erozyonunu önlemek, suyun kalitesini korumak, çiftçilerin ve tarımsal işletmelerde çalışanların sağlığını korumak ve ekonomiyi desteklemek için önemlidir.İnsana ve çevreye verilen zarar nedeniyle tüm dünyada organik tarıma doğru bir yönelim meydana gelmiştir.