25 Nisan 2024

Ahmet Faruk Demir, Yazıyor (DOĞANIN AKCİĞERLERİ)

Orman, ağaçların oluşturduğu bir topluluktur. Orman; ağaçlar, çalılar, otsu bitkiler, mantarlar, mikroorganizmalar ve çeşitli hayvanlarla, toprağın meydana getirdiği bir eko sistemdir.

haber/Photo_1602511195169.jpg

Ormanların birçok canlı için barınak teşkil etmesi, erozyonu önlemesi, oksijen kaynağı olması, karbon tutma özelliği, havayı temizlemesi ve gürültüyü önlemesi gibi faydaları düşünüldüğünde ormansız bir hayatın devamlılığının düşünülemez olduğu anlaşılmaktadır.

Ormanlar aynı zamanda yaşam sevincimizdir. Etrafımıza baktığımız zaman gözlerimizin şenlenmesi ve içimizin hayat sevinciyle dolu olması için çevremizde yeşillikler görmeyi isteriz. Bunu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK şu şekilde ifade etmiştir. “Yeşil görmeyen gözler renk zevkinden mahrumdur”. Bu hisleri yaşamayan kalpler mutlu bir yaşam duygusundan mahrum kalırlar.

Ormanlar bir millet için ve toprak üzerinde yaşayan insanlar için en değerli varlıklardandır. Ormanlar, yaşam kaynağımızı oluşturan ve bize her şeyi sağlayan toprağın bekçisidir. 

MEYVE VEREN ORMANLAR

Tıp doktorları her sabah bir avuç badem, bir avuç ceviz yiyin, çocuklarınıza yedirin diyorlar. Bu meyvelerin fiyatlarının yüksek olmasından dolayı her insan, her çocuk yiyemiyor, tüketemiyor.

Ülkemizin birçok bölgesinde çorak, kurak, otsuz, ağaçsız tepeler mevcuttur. Bu bölgelerde ağaçlandırma çalışmaları yapılarak, bu boş tepelere, arazi ve toprak yapısına uygun, orman köylülerine ek gelir ve yaban hayvanlarına besin kaynağı sağlayabilecek ceviz, badem, kestane, dut, alıç, ahlat, kuşburnu, defne, keçiboynuzu ve zeytin gibi meyve veren ağaçlar dikilse, köylü vatandaşlara zimmetle verilse, üretim artsa, insanların kazancı çoğalsa, bomboş araziler canlansa, yemyeşil alanlar oluşsa olmaz mı? 

Bu bölgelere meyve ağaçları dikilip köylülere bölge bölge zimmetlenmelidir. Bu ağaçların bakım, büyütme işlerini bu köylüler yaparak, oluşan meyvalardan, keresteden de köylülerin faydalanmasına olanak sağlanmalıdır.

Ayrıca okullarımıza imkanlar sağlanarak her okul kendi adının verildiği hatıra ormanını kurmalıdır. Bu kurulum aşamasında; öğrencilerimiz, velilerimiz ormanlar hakkında hem teorik hem de pratik bilginin yanı sıra, sağlık açısından önemini, ekonomiye olan katkısını daha iyi kavrama fırsatı da bulacaktır. Aynı zamanda belediyeler yol kenarlarına, parklara meyve ağacı dikimi yapmalıdır. Çocuklar meyve ağaçları ile iç içe büyüsün. İnsanlar meyve ağaçları ile buluşsunlar.

Ahmet Faruk DEMİR

TMMOB

 Ziraat Mühendisleri Odası

 42 Şube -43. Dönem Onur Kurulu Üyesi

 ZMO Gaziantep Önceki Dönem Başkanı